SlovakGlobe spolupracuje na ostrove Cres na multidruhovej spravodlivosti

SlovakGlobe spolupracuje na ostrove Cres na multidruhovej spravodlivosti

V rámci projektu COEVOLVERS (schéma Horizon Europe) SlovakGlobe Ústav ekológie lesa (ÚEL) SAV, v. v. i., pokračuje aj počas tohtoročného leta v spolupráci s rozvojovou agentúrou OTRA vo vývoji originálneho prírode blízkeho riešenia (PBR). Miestom skúmania je ostrov Cres v Primorje-Gorski Kotarskej oblasti Chorvátska. Projekt spočíva vo využití konceptu multidruhovej spravodlivosti a spoločnej existencii druhov vo formovaní PBR na podporu manažmentu pastorálneho režimu zraniteľného ostrovného územia, ktoré je prísľubom dlhodobej udržateľnosti ostrova.

V týchto dňoch sa pod vedením prof. Tatiany Kluvánkovej, SlovakGlobe (ÚEL SAV, v. v. i.) za účasti kolegov konzorcia Prof. Juha Hiedenpaä (koordinátor COEVOLVERS), Dr. Jani Pelika obaja LUKE, Fínsko, Dr. Martina Špačeka, Dr. J. Loudu (CETIP, ČR) a Dr. Ivety Štecovovej (SlovakGlobe) uskutočnila pracovná cesta na ostrov Cres. Predchádzala jej niekoľkomesačná príprava štúdie medzidruhovej spravodlivosti, ktorá skúmala vývoj modelu multidruhovej spravodlivosti PBR formou spolutvorby za účasti kľúčových aktérov. Dotazníkové zisťovanie a dva workshopy sú súčasťou originálnej metodiky, ktorú konzorcium na Crese testuje. Úspešný vývoj v tejto ostrovnej oblasti vytvorí podmienky pre jeho uplatnenie aj pre podobné ostrovné komunity v Európe.

Cres je druhým najväčším ostrovom na Jadrane a významným územím ochrany biodiverzity EU Natura 2000. Je jedinečným domovom supa bielohlavého (Gyps fulvus), zároveň s bohatou kultúrou z čias starého Ríma či staroslovanského osídlenia. Viac ako tisíc rokov je na ostrove súlad prírody a človeka, ostrov je bez priemyslu, urbanizácie či intenzívnej dopravy, zameraný na chov endemického druhu ovce, olív, éterických olejov a v súčasnosti na cestovný ruch. Ostrov Cres je príkladom dlhodobej socioekologickej reziliencie (odolnosti) a má tak obrovský potenciál rozvoja prírode blízkych riešení a zároveň ekonomickej prosperity postavenej na udržateľnosti a klimatickej neutralite.

V súčasnosti čelí ostrov hrozbe narušenia biodiverzity v dôsledku poklesu záujmu o chov oviec a následne zmeny využívania krajiny v neprospech tradičného agropastorálneho režimu. Následkom je rozšírenie invazívnych drevín a druhov poľovnej zveri introdukovaných na ostrov v 80. rokoch 20. storočia. Pre ostrov netypicky veľké zvieratá sviňa divá (Sus scrofa) a jeleň (Dama dama) obľubujú zarastajúce pastviny, devastujú historické kamenné ploty a expandujú mimo poľovných revírov ohrozujúc život ovce, ktorá je odjakživa na ostrove chovaná voľne. Narušená biologická rovnováha ohrozuje typický vzhľad krajiny, tradičné ekonomické aktivity a ostrovnú rezilienciu. Situácia prerastá do masívneho medziodvetvového konfliktu.

Text: Iveta Štecová, SlovakGlobe ÚEL SAV, v. v. i.

Foto: Iveta Štecová a Tatiana Kluvánková