Exkurzia so študentmi stredoškolákmi na trase Zvolen – Turová – Zvolen s návštevou Turovského vodopádu a Turovského sopúcha

Exkurzia so študentmi stredoškolákmi na trase Zvolen – Turová – Zvolen s návštevou Turovského vodopádu a Turovského sopúcha

17 študentov 1. ročníka Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu vo Zvolene a dvaja pedagógovia sa zúčastnili na exkurzii do blízkeho okolia mesta, v ktorom študujú.

V katastrálnom území 8 km vzdialenej obce Turová absolvovali podstatnú časť programu. Pripravili ho pracovníci Ústavu ekológie lesa SAV, v. v. i., Ing. Ján Kukla, CSc., Ing. Margita Kuklová, CSc. a Ing. Katarína Sládeková, s podporou Slovenskej spoločnosti pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV v Bratislave.

Študenti prezradili, že obec doteraz nenavštívili. K. Sládeková informovala, že 600. výročie jej založenia oslávili obyvatelia práve v roku 2024. Turová je známa aj tým, že sa tu v roku 1913 narodil a žil významný slovenský botanik, pedagóg, organizátor vedeckého života a kňaz, doc. Ing. Ján Futák, CSc. Známa niekoľkozväzková publikácia Flóra Slovenska začala vychádzať pod jeho odborným a redakčným vedením. Tento slávny rodák je spätý aj so Slovenskou akadémiou vied, kde pôsobil 25 rokov až do svojej smrti v roku 1980.

Turová sa nachádza v Kremnických vrchoch, v ich juhovýchodnej časti, a podľa geomorfologického členenia Slovenska patrí do geomorfologického podcelku Turovské predhorie ako najnižšej jednotky tohto členenia. Počas exkurzie sa študenti prostredníctvom krátkych prednášok oboznámili s charakterom lesných ekosystémov v juhovýchodnej časti Kremnických vrchov kde sa nachádzali, a to vo vzťahu ku geologickým, geomorfologickým, pedologickým, klimatickým a iným pomerom, aj s pestrosťou rastlinnej pokrývky. Kremnické vrchy sú sopečného pôvodu, ich vzhľad formovali najmä treťohorné neogénne sopky a následne prebiehajúca tektonická a erózna činnosť.

Počasie bolo bez zrážok a účastníci sa tak mohli vydať do neďalekej rokliny. Ich cieľom bol Turovský vodopád, ktorý sa vytvoril na prítoku Turovského potoka. Dosahuje výšku nad 12 m. Vznikol selektívnou eróziou v mieste styku andezitov s menej odolnými tufovými aglomerátmi, čiastočne je podmienený aj tektonicky. Prechod k nemu úzkym kaňonom so spadnutými kmeňmi a konármi a prekážajúcimi početnými skalami bol náročný. Podarilo sa im zvládnuť všetky ťažkosti a mohli tak obdivovať prírodný výtvor, niektorým pripomínajúci vodopády v Slovenskom raji. Tento dojem umocňovali reťaze, osadené pre bezpečnejší pohyb turistov.

Ďalšou navštívenou prírodnou pamiatkou bol Turovský sopúch – eróziou obnažený sopečný kanál, produkt finálneho vulkanizmu na tomto území, je biotopom teplomilných druhov rastlín a živočíchov, tiež významným krajinotvorným prvkom. Bol z neho pekný výhľad na obec a okolité vrchy. M. Kuklová sa na tomto mieste pokúsila overiť vedomosti študentov z botaniky, jej otázky smerovali k faktorom ovplyvňujúcim rast rastlín, ako sú teplo, svetlo, voda a ďalšie, priblížila im aj látky, ktoré sa podieľajú na znečisťovaní životného prostredia.

Exkuzia sa skončila vo Zvolene, trasu Turová – Zvolen absolvovali jej účastníci peši cez lúky a lesný porast, terén bol poznamenaný zrážkami z minulých dní. Študenti si odniesli domov nové informácie s poznaním, že príroda a náš okolitý svet sú výsledkom prebiehajúcich dlhotrvajúcich zložitých vzťahov. Odniesli si tiež cenné skúsenosti, ako sa pohybovať v zložitom teréne, akú výstroj si zobrať, aby sa tak eliminovali všetky možné nástrahy. Zúčastnení študenti sa vo svojom štúdiu špecializujú na cestovný ruch, výživu, ďalší boli  študentmi obchodnej akadémie. Niektorí z nich môžu preto spoznané lokality propagovať aj vo svojich budúcich povolaniach ako manažéri cestovného ruchu.

Text: Ing. Katarína Sládeková

Foto: Ing. Margita Kuklová, CSc., Ing. Ján Kukla, CSc.