Exkurzia so stredoškolákmi do Lomnianskej vrchoviny

Exkurzia so stredoškolákmi do Lomnianskej vrchoviny

Ing. Ján Kukla, CSc., Ing. Margita Kuklová, CSc., Mgr. Ivica Pivková, PhD. a Ing. Katarína Sládeková z ÚEL SAV, v. v. i. pripravili pre študentov Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu vo Zvolene exkurziu spojenú s prednáškami, ktoré prezentovali na  exkurzii v Sekierskej doline situovanej juhovýchodne od Zvolena v Lomnianskej vrchovine. Cieľom podujatia bolo, aby študenti viac spoznali okolie Zvolena.

Podujatie sa uskutočnilo 28. 9. 2023. Počas neho 16 študentov 1. ročníka z odborov obchodná akadémia, manažér cestovného ruchu a výživa, ochrana zdravia a hodnotenie potravín spolu s 2 pedagógmi spoznávali lesné ekosystémy, diverzitu rastlinstva a prírodné a historické pozoruhodnosti geomorfologického podcelku Lomnianska vrchovina.

Na začiatku Sekierskej doliny účastníkov exkurzie privítala Ing. Sládeková. Uviedla, že podľa geomorfologického členenia Slovenska sa nachádzajú v provincii Západné Karpaty, subprovincii Vnútorné Západné Karpaty, oblasti Slovenské stredohorie, v podcelku Lomnianska vrchovina ako jednom z troch podcelkov geomorfologického celku Javorie. Dr. Kukla oboznámil s charakterom lesných ekosystémov v navštívenej oblasti, podčiarkol jej sopečný pôvod a vplyv sopečnej činnosti na formovanie pôd a na vegetáciu. Dr. Kuklová priblížila pestrosť rastlinnej pokrývky. Študenti si počas jej prednášky ozrejmili aj význam fotosyntézy a získali poznatky o obsahu ťažkých kovov v drevinách, pochádzajúcich z lokalít ovplyvnených znečisťujúcimi látkami. Mali možnosť poznávať dreviny rastúce na okrajoch cestnej komunikácie, po ktorej sa pohybovali; boli to buk, hrab, jaseň, dub a iné dreviny, aj rôzne nepôvodné druhy, ktoré sa pokúšali určiť. Cestná komunikácia vedie pozdĺž Sekierskeho potoka, a ten je osou navštívenej lokality. Inváznym drevinám sa venovala vo svojej zaujímavej prednáške Dr. Pivková, zamerala sa najmä na možné riziko invázie pri vysádzaní rýchlorastúcich drevín s cieľom zvýšiť drevnú produkciu lesov. Ing. Sládeková priblížila niektoré zaujímavosti Lomnianskej vrchoviny. Prostredie je tu len málo narušené priemyselnou činnosťou, známou je ťažba andezitu a v 19. storočí sa vo Vígľašskej Hute – Kalinke, ako jedinej sírovej bani na Slovensku, ťažila síra. Je to aj malebný kraj s charakteristickým rozptýleným skupinovým osídlením lazníckeho typu. Roztrúsené samoty obklopujú ovocné sady, lúky a pasienky susedia s lesnými komplexmi. Pozdĺž vodných tokov sa zachovali prirodzené brehové porasty.

Lomnianska vrchovina má veľký rekreačno-športový potenciál, známym je lyžiarske stredisko Kráľová. Kráľová však nebola cieľom účastníkov exkurzie. Študenti celkovo prešli 11 km, prestávku na oddych mali v blízkosti rozsiahleho areálu Športcentra Ekoma, vzdialenom len pár kilometrov od Zvolena. Zdolať trasu exkurzie sa podarilo bez problémov. A to svedčí o lepšej fyzickej kondícii študentov, ako sa predpokladalo podľa toho, koľko času trávia pri počítačoch a s mobilom v ruke.

Akciu podporila Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV v Bratislave.

Text: Ing. Katarína Sládeková

Foto: Ing. Margita Kuklová, CSc.