Ako vplývajú faktory vonkajšieho prostredia na životné prejavy rastlín v ročných obdobiach?

Ako vplývajú faktory vonkajšieho prostredia na životné prejavy rastlín v ročných obdobiach?

vedecká kaviareň s Mgr.Branislavom Schieberom,PhD. z Ústavu ekológie lesa SAV, v.v.i. vo Zvolene 7. 11. 2024 o 16.00 h, v Ústave ekológie lesa SAV, v.i.i. Ľ.Štúra 2, Zvolen

Vplyvom klimatickej zmeny sa mení kalendár prírody. Načasovanie fenologických fáz rastlín, napr. začiatok kvitnutia, pučanie, olisťovanie sa posúva. Rastlinná fenológia skúma vzťahy medzi časovým nástupom týchto periodicky sa opakujúcich javov u rastlín a faktormi vonkajšieho prostredia. Príďte si vypočuť prednášku a diskutovať s vedcom, ktorý sa fenológiou zaoberá niekoľko desaťročí. Na čo slúžia fenologické pozorovania? Hosť priblíži aj zaujímavé časové trendy a porozpráva o význame a využi tí fenologických poznatkov. Téma je zaujímavá aj pre laikov. Vstup voľný, pripravené je občerstvenie.

Organizátor: Ústav ekológie lesa SAV, v.v.i., s podporou Slovenskej spoločnosti pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV v Bratislave. Ak je možné, potvrďte účasť.

Kontakt: Ústav ekológie lesa SAV, v. v. i., Ľ.Štúra 2, 960 01 Zvolen, tel. 045 5241 111, knizuel@ife.sk, alebo sladekova@ife.sk   

Akcia bude zadokumentovaná–fotografovaná na účely propagácie pracoviska Ústavu ekológie lesa, v.v.i a fotografie budú zverejnené na webovom sídle organizácie. Vyhotovený videozáznam bude slúžiť výlučne na archívne účely ÚEL SAV, v.v.i.