V Prahe sa konala konferencia Vplyv abiotických a biotických stresorov na vlastnosti rastlín 2023. Organizátormi boli Česká zemědělská univerzita v Praze a Ústav ekológie lesa SAV, v. v. i.

V Prahe sa konala konferencia Vplyv abiotických a biotických stresorov na vlastnosti rastlín 2023. Organizátormi boli Česká zemědělská univerzita v Praze a Ústav ekológie lesa SAV, v. v. i.


Zborník recenzovaných vedeckých prác


13. a 14. septembra 2023 sa v priestoroch Českej zemědělskej univezity v Praze, v Kruhovej hale Technologickej fakulty, uskutočnila medzinárodná konferencia s názvom Vplyv abiotických a biotických stresorov na vlastnosti rastlín 2023, so zameraním na využitie látok, šľachtenie na zníženie vplyvu stresorov na rastliny a ekosystémy. Účastníci si vymenili najnovšie poznatky z teoretického a aplikovaného výskumu v tejto oblasti, ako aj z využitia získaných výsledkov v šľachtení, pestovaní a ochrane rastlín.

Program bol rozdelený do troch sekcií, v rámci ktorých odznelo 15 prednášok, prezentovalo sa 13 posterov a program zahŕňal aj firemnú prezentáciu novej prístrojovej techniky.

Vo vyzvaných prednáškach dominovali témy, ako variabilita fenologických fáz na území ČR – prezentovala Ing. Lenka Hájková, PhD., organický uhlík v lesných pôdach v kontexte mitigačných a adaptačných opatrení na zmenu klímy – výsledky výskumu kolektívu autorov priblížil Ing. Pavel Pavlenda, PhD. a využitie rizobaktérií podporujúcich rast rastlín pre udržateľnú produkciu trávnych porastov, o čom účastníkov konferencie oboznámila Ing. Miriam Kizeková, PhD.

Z konferencie sa pripravuje zborník recenzovaných vedeckých prác s názvom Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2023. Bude dostupný v pdf formáte ako online e-dokument.

Záujem o toto tradičné podujatie, každoročne organizované Českou zemědělskou univerzitou v Praze a Ústavom ekológie lesa Slovenskej akadémie vied, v. v. i., neklesá. Tohto roku sa zaznamenala účasť 66 odborníkov. V roku 2024 bude hostiteľom podujatia Zvolen, Ústav ekológie lesa SAV. v. v. i.

Text Katarína Sládeková, Ústav ekológie lesa, v. v. i.

Foto Ing. Margita Kuklová, CSc.